Perinteet nykyaikaan: Tarina Indonesian suurlähetystön julkisivusta
Graafinen Betoni
04.06.2024
Tokioon äskettäin valmistunut Indonesian suurlähetystö on poikkeuksellinen yhdistelmä perinteitä ja innovaatioita. Sen näyttävän julkisivun takaa paljastuu arkkitehtoninen mestariteos, joka on täynnä Indonesian kulttuuriperinnön tarinaa.
Kuva 1. Indonesian suurlähetystön julkisivua
Meillä oli etuoikeus haastatella Keisuke Hirataa ja Arya Abietaa, jotka olivat keskeisiä henkilöitä julkisivujen betonielementtien suunnittelussa sekä Shinichi Katoa, joka edustaa betonielementtien valmistajaa. Tämä kolmikko jakoi kokemuksiaan siitä matkasta, jonka aikana perinteet saatiin osaksi nykyaikaa innovatiivisella lähestymistavalla.
Kuva 2. Haastattelu Keisuke Hiratan, Arya Abietan ja Shinichi Katon kanssa
Graafisen betonin menetelmän avulla voidaan perinteisen betonielementin pinta herättää henkiin muuntamalla se esteettisen ilmaisun alustaksi. Menetelmä sisältää pintahidastimen levittämisen paperille, jota sitten käytetään betonielementtien valmistusprosessissa. Näin pystytään luomaan hyvinkin yksityiskohtaisia kuvioita suoraan betonielementin pintaan. Graafisen betonin pinta ei ainoastaan ole esteettinen, vaan se on myös kestävä ja se säilyttää materiaalin luonnollisen tekstuurin ajan saatossa.
Tämän hankkeen arkkitehtonisen innovaation ytimessä oli Graafisen betonin menetelmä, joka herätti henkiin betonielementtien pinnat kiehtovilla kertomuksilla, jotka ovat saaneet inspiraationsa Indonesian kulttuuriperinnöstä. Suunnittelutiimi lähti liikkeelle Indonesian perinteisistä kuvioista ja päätyi valitsemaan Ramoramo-kuvion Padangin alueelta, joka symboloi yhtenäisyyttä monimuotoisuuden keskellä.
Kuvat 3-5. Kuvia perinteisistä kuvioista
Vaihtelevasta ilmastosta sekä rakenteiden monimuotoisuudesta syntyneet haasteet onnistuttiin suunnittelutiimin toimesta selättämään huolellisella suunnittelulla ja innovatiivisilla ratkaisuilla. Hankkeen alussa oli olemassa myös epäilys siitä, että yksityiskohtaisten kuvioiden siirtäminen betonielementtien pinnoille ei olisi mahdollista.
Kuvat 6 & 7. Mallilaatta kuvion ja värin testaamiseksi
Kuva 8. Kuvio painettuna Graafisen betonin paperille & Kuva 9. Kuvio betonielementin pinnassa
Hiratan ja Abietan välisissä keskusteluissa syvennyttiin perinteiden olemukseen modernissa arkkitehtuurissa. Graafinen betoni nousi tässä keskustelussa keskeiseksi tekijäksi, sillä sen avulla pystyttiin yhdistämään menneisyys ja nykyaika sekä se tarjosi alustan kulttuuriperinnölle. Ramoramo-kuvion loisto paljastuu valon ja varjon leikissä, herättäen henkiin kotiinpaluun ja kulttuurisen ylpeyden. Rakennuksena suurlähetystö nousee kulttuuri-identiteetin majakaksi vilkkaassa metropolissa.
Keskellä vilkasta metropolia perinteet ovat löytäneet uuden kodin rakennuksen julkisivusta sekä muistuttavat Indonesian kulttuurin pysyvästä perinnöstä. Modernin arkkitehtuurin jatkaessa kehittymistään tällaiset tarinat muistuttavat meitä menneisyyden kauneuden säilyttämisen tärkeydestä.
Kuva 10. Indonesian suurlähetystön julkisivua
Projektitiedot
Projekti: Reconstruction of the Embassy of the Republic of Indonesia in Tokyo
Arkkitehtturi: Kisho Kurokawa Architects & Associates
Väri: Red Beige pigmented
Kuvio: Customed Repeating Pattern
Suunnittelu: Kisho Kurokawa Architects & Associates
Urakoitsija: Taisei Corporation
Elementtivalmistaja: Takahashi Curtain Wall Corporation
Osoite: 5-2-9 Higashi-Gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo
Rakennustyyppi: Public building (office, apartment, parking)
Valmistumisvuosi: 2023