fbpx
Skip to main content

Teknologia

Graafisen betonin teknologian avulla mikä tahansa kuva tai kuvio voidaan siirtää betonielementin pintaan.

Kuinka aloittaa

Graafinen Betoni mahdollistaa lähes minkä tahansa kuvion tai kuvan betonielementtipinnalla. Se avaa rajattoman valikoiman suunnittelumahdollisuuksia. Lopputulos on 100% betonia, ja näin yhtä kestävää kuin mikä tahansa betonipinta.

Teknologian avulla painetaan kuva tai kuvio pintahidastimella graafisen betonin kalvolle. Kalvo on erikoispinnoitettua paperia. Kuvioitu kalvo asemoidaan betonielementtimuotin pohjalle elementtitehtaalla ja betoni valetaan muottiin kalvon päälle. Kun betoni on kovettunut ja muotti purettu, elementin pinta pestään painepesurilla. Kohdat, joissa kalvolla on ollut painettu kuvio eli pintahidastinta, on vielä kosteaa. Painepesuri pesee kovettumattoman pintasementtikerroksen pois elementin pinnasta. Kuvio muodostuu puhdasvalupinnan (sileä sementtipinta) ja pesubetonipinann (kivipinta) välisesti kontrastista. Lopputulos on yhtä kestävä ja huoltovapaa kuin betoni itsessään.

Erilaiset sementit, kiviaineet ja sementtiin sekoitettavat pigmentit laajentavat lopputuloksen esteettisiä mahdollisuuksia. Myös pintakäsittelyt ovat mahdollisia, kuten impregnointiaineet, graffitisuoja-aineet ja erilaiset glasyyrit ja kuullotteet.

Vaiheet

1. Suunnittelija valitsee kuvion GCCollection -mallistosta tai suunnittelee oman uniikin kuvion tai kuvan.

2. Graafinen betoni painaa kuvion/kuvan erikoiskalvolle ja lähettää kalvon paikalliselle elementtivalmistajalle.

3. Paikallinen elementtivalmistaja tuottaa betonielementit käyttäen graafisen betonin kalvoa valujen aikana.

4. Asennusvalmis Graafinen Betoni toimitetaan työmaalle ja asennetaan.

Menetelmän avulla voit siirtää halutun kuvan tai kuvioita betonipintaan hyödyntäen käytetyn materiaalin ominaisuuksia.

Kuvat tai kuviot toistuvat betonissa tarkasti. Visuaalista variaatiota saadaan aikaan myös käyttämällä valko- tai harmaasementtiä ja eri kiviaineita. Myös pigmenttien käyttö on mahdollista.

Graafinen betoni käyttö ja soveltuvuus: 

  • Graafinen betoni soveltuu betonielementti tuotteille, jotka on valettu vaakasuunaisesti.
  • Teknologiaa ei voi käyttää paikallavalurakenteisiin.
  • Tyypillisiin käyttökohteisiin kuuluvat julkisivut, sisustukset, tuki- ja melumuurit ja betonilaatat.
  • Betonielementin koolle tai betonimassalle ei ole rajoituksia.
  • Menetelmä on kustannustehokas ja helppo käyttää.
  • Lopputulos on visuaalinen ja kestävä betonipinta.

Kuinka valitset oikean betonimassan

Betonin valinta riippuu projektista. Oli kyse perinteisestä betonista tai ohuesta kuitubetonista; Graafinen Betoni toimii kaiken tyyppisille betonimassoille. Betonimassan valintaan vaikuttaa halutun visuaalisen lopputuloksen lisäksi niin lujuusvaatimukset kuin paikallisen lainsäädännön vaatimukset sekä rakennusalan säädökset.

Suunnitelma alkaa määrittelemällä betonin vaatimukset. Näissä vaatimuksissa otetaan huomioon sääolosuhteet, joihin betoni altistuu sekä tarpeet kestävyyden ja käyttöiän suhteen.

Graafisen Betonin yleinen pintaluokkavaatimus: A (BY40 – Betonirakenteiden Pinnat/Luokitusohjeet 2003)

Mitä tulee Graafisen betonin betonimassan valintaan, ota yhteyttä elementivalmistajaan keskustellaksesi vaatimuksista ja erilaisista mahdollisuuksista. Kysy saatavilla olevista kiviaineista (suosi paikallista), koska se on merkittävä tekijä Graafisen Betonin lopputulokselle.